Nærøyfjorden På Langs

Todagers topptur høyt over cruiseturistene! Nærøyfjorden står på UNESCOs liste over verdensarvsteder, og er en av Norges mest besøkte fjorder. Høyt over fjorden ligger fjelltoppene på rekke og rad, med dype, dramatiske hengedaler som leder ned mot Nærøyfjorden. Todagers toppuren "Nærøyfjorden på langs" snirkler seg gjennom dette mektige landskapet, som til nå har fått ligge urørt av skiturister. Første dag går vi til den nyrestaurerte stølshytta på Hjølmo, like ovenfor den veiløse bygda Dyrdal ved Nærøyfjorden. Her får vi følelsen av å være helt alene og langt fra folk - og det er nettopp dèt vi er. Kjennetegn: World heritage fjordskitur, høyt over cruiseturistene!

[checkfront item_id="50,47" category_id="31" date="20190415"]


PRAKTISK INFO
Pris: 

Pris inkluderer guiding, overnatting m/sengetøy, fjellmiddag, frokost, returtransport. 4-6 deltakere per guide.

Fra kr ,- per person (kommer i oktober-18)

Varighet:

Todagers topptur, med èn overnatting på nyrestaurert stølshytte.

Sesong:

April og Mai.

Nivå:

Middels. Terrenget langs ruta er variert og vi tilpasser lengde, høydemeter og bratthet etter gruppens ferdighetsnivå. Nærøyfjorden på Langs passer for deg som har noe toppturerfaring fra før. Har du lite erfaring anbefaler vi et av våre toppturkurs som forberedelse. Turen krever at man er i normalt god fysisk form.

Utstyr:

Alpine turski (randonee) eller telemarkski. Kameratredningsutstyr (kan lånes gratis). Dagstursekk ca. 35-40 liter og vanlig utrustning for topptur.


Fakta om Nærøyfjorden På Langs:

Verdensarvfjorden

Fjordene på Vestlandet byr på et storslått og dramatisk landskap. I 2005 ble Nærøyfjorden løftet opp på UNESCOs verdensarvliste, som ett av to vestnorske fjordområder. Denne unike fjordarmen er 17 km lang og bare 250 meter bred på sitt smaleste. Langs fjorden stuper fjellsidene 1800 meter ned, der de veksler mellom fossefall, stup, raviner og grønne bjørkelier. Fjorden var fra gammelt av den viktigste transportåren i området, noe de beskjedne gårdene uten veisamband vitner om. Dyrdal nedenfor Hjølmo der vi overnatter, er et slikt delvis fraflytta gårdssted. Nærøyfjorden er en sidefjord til Sognefjorden hvor det tilbys båtcruice fra Flåm og Gudvangen hver dag hele året (visitflam.com). Og fra senvinteren kan vi altså gå Nærøyfjorden på langs, på ski.

Dag 1

Turen starter med biltur inn til Nåsi i Jordalen, 650 moh. Herfra går turen til Skarsnosi, som i finvær gir oss første syn av Nærøyfjorden. Vi har flere alternative nedkjøringsruter, før oppturen til Breidskrednosi - Aurlands svar på Trolltunga. Etter en pause med majestetisk fjordutsikt innover mot Gudvangen venter en flott nedkjøring mot den restaurerte hytta ved Hjølmo hvor vi overnatter like ved foten av Styvidalseggi, 500 moh. Underveis passerer vi Vassetestølene, som vitner om stølsdrift fram til midten av 1900-tallet, men som siden har ligget brakk. Høydemeter: 1200-1600. Distanse: 10-15 km.

Dag 2

Etter en god frokost og kaffi kokt på vedfyrt ovn, starter dag to med en bratt kneik der vi går på beina med ski på sekken. Etter 200-300 høydemeter går vi videre på ski oppover Handadalen. De som ønsker kan her få med seg en ekstra topp, Handadalseggi, som byr på fantastisk utsikt og nedkjøring. Ferden går videre over Langafjellet til Nonhaugfjellet, en lite kjent klassiker midt mellom Fresvikbreen, Sognefjorden og Nærøyfjorden. Er vær og føre på vår side, er de nesten 1000 høydemetrene ned til Fresvik en nedkjøring du aldri glemmer. Ved ankomst Fresvik venter minibussen som tar oss tilbake til utgangspunktet. Kanskje med en velfortjent 'burgermeny' ved idylliske Vik i Sogn på veien? Høydemeter: 1100-1900. Distanse: 10-20 km.

Overnatting / mat

Vi overnatter i nyrestaurert stølshytte på Hjølmostølen 500 moh. Stølen ligger spektakulært til rett under Styvidalseggi, i dalen ovenfor den veiløse bygda Dyrdal. Ved ankomst fyrer vi i vedovnen og hygger oss med après ski, mens vi sammen tilbereder en deilig fjellmiddag. Husk å opplyse om eventuell matallergi. Den oppgraderte stølshytta har kjøkken, spisestue, sengeplass for inntil 12 - og utedo. Vann henter vi i elva på gamlemåten. Hytta har rent sengetøy og håndduk, og det eneste du trenger å ta med er matpakke for begge dager, ekstra sokkepar, og ulltrøye. Dag to har vi fellesfrokost med havregrynsgrøt - som garantert smaker bedre enn hjemme!