Toppturkurs

16 timer / 2 dager kurs i topptur / randonee

Toppturkurs som lærer deg om toppturen på ski fra A-Å. Toppturkurset gir grunndig innføring i gode veivalg, skiteknikk, snøskred og generelt trygg ferdsel i vinterfjellet. Deltakelse krever lite forkunnskaper, men du bør ha generell erfaring med ski enten fjellski eller alpint.
TOPPTURWORKSHOP
Første dag på toppturkurset starter med topptur workshop – vi blir kjent uten anorakk og goggles – og rammene for kurset settes. Det blir foredrag om snøskred, demo av ulikt utstyr for topptur og randonee, og gjennomgang av hva man minimum ‘bør ha i sekken’. Teoridelen tar ca. tre timer. Deretter fortsetter dag 1 med topptur. Dag 2 er praktisk rettet hele dagen og foregår som en vanlig topptur med innlagte tema underveis.
TIPS OG TRIKS
Skiteknikk – kick-turns – feller som klabber – riktig lengde på teleskopstavene – bruk av snøskredvarselet – kart og navigering – måling av bratthet – riktig innstilling av bindinger – feller som ikke sitter på – osv. Lær deg tjuvtriksa på toppturkurs, og du får garantert en enda bedre topptur opplevelse!
SKREDLÆRE
Hva er skredterreng? Og hvor står vi trygt? Med grunnleggende kjennskap til terrengformer og gode ferdselsrutiner kan man redusere risiko betraktelig. Adferd-temaet tar også opp utfordringer ‘en vennegjengen på topptur’ står ovenfor – har de ulike individene i en gruppe egentlig samme risikoaksept?
KAMERATREDNING
Kameratredning blir gjennomgått i sin helhet (teknikker for søk med elektronisk sender/mottaker, sonding med søkestang og utgraving), men hovedfokus på kurset er det preventive – å unngå å bli tatt i snøskred.
Toppturkurs
Et toppturkurs gir grunnleggende innføring i bl.a. skredlære, utstyr, skiteknikk oppover og nedover, pakke sekk og planlegge turmål og tur. Foto: Steinar Hustoft

Velg ønska kurs og bestill online

KURSTEMA

Workshopen setter rammene for kurshelgen: ferdsel i skredterreng og beslutningstaking. Hvilken risikoakseptgruppe tilhører du? Kurset omhandler både den menneskelige faktoren, men også snøkjennskap.

Hvor finnes den beste snøen og hvilken tur kan vi dra på under gjeldende vær- og snøforhold? God planlegging er nøkkelen til de beste opplevelsene.

Vi bruker tilgjengelige hjelpemidler til å vurdere skredfare; først fra det regionale snøskredvarselet, deretter lokalt for vårt område, og til sist for hvert enkelt heng vi skal forsere. Vi lærer raske metoder for å vurdere snøstabilitet, og de mer grundige som omfatter graving av snøprofil og stabilitetstester.

Avanserte søkemetoder (tett begravde og dypt begravde) med S/M blir gjennomgått.

Inkludert i kurset

 • Profesjonell og lokalkjent kursholder med høy formell utdanning og lang erfaring.
 • 1:50000 kart over kursområdet
 • Gratis lån av elektronisk sender/mottaker, søkestang og spade

Tindeguide kan arrangere transport, kost og losji på forespørsel (be om pris). Kursdeltakere må selv sørge for gyldig ulykkesforsikring.

skredsøkerbane
Vi arrangerer effektive og realistiske redningsøvelser med en mobil skredsøkerbane levert fra vår samarbeidspartner Girsberger technology.

Veglederens kvalifikasjoner

Vi har strenge krav til kursholders utdanning, og på våre kurs bruker vi kun internasjonalt godkjente Tindevegledere, Tindevegledere under utdanning eller håndplukkede NF skredinstruktører. Tindeguide AS er godkjent som arrangør på nivå 2 (høyeste) i Norsk Fjellsportforum (NF), og er kvalifisert til å arrangere instruktørkurs.

Sertifiserte guider

NØKKELINFO
Pris: 

3200 kr pr. pers. Minimum 4 deltakere.

Sesong:

Desember-februar er høyesesong, men kurs gis på forespørsel tom. april.

Nivå:

For nybegynnere med toppturutstyr.

Utstyr:

Alpine turski (randonee), telemark eller splitboard, med tilpassede feller.

Anbefalt litteratur:

varsom.no/Snoskred/Skredskolen/

Vi anbefaler generelt å ta med noe ekstra klær på kurs, da vi tidvis har kort forflytning. Utstyr du må ta med:

 • randoneeski/alpine turski, telemarkski, eller splittboard med egnede bindinger og sko
 • tilpassede feller
 • skallbekledning
 • isolerende genser/jakke
 • ullundertøy
 • lue, 1 par varme votter og et par hansker
 • niste og (varm) drikke
 • solbriller / skibriller
 • kompass*
 • hjelm*
 • vindsekk*
 • førstehjelpsutstyr*
 • bratthetsmåler*
 • lupe, tommestokk, snøsag*

Tindeguide låner ut skredsikringsutstyr (elektronisk sender/mottaker, søkestang og spade) til de som ikke har dette.

* anbefales, men ikke påkrevet.

Andre relevante kurs: